La catalana Queralt Castellet, directa a les finals de halfpipe dels JJOO de PyeongChang 2018

La 4 vegades olímpica (Torino’06, Vancouver ’10, Sochi’14 i PyeongChang’18) estava entre nerviosa i satisfeta després de les seves dues rondes classificatòries que ha definit com “una aposta intel·ligent per passar amb seguretat a les finals” tenint en compte el vent a ratxes que bufava el matí del dilluns al Phoenix Snowpark on es troben les instal·lacions de surf de neu olímpiques.
 
La millor de les classificatòries ha estat la joveníssima nord-americana Chloe Kim que ha aconseguit les dues millors puntuacions en les dues mànigues valent la millor que ha estat de 95.50. Segona ha estat la xinesa Jiayu Liu amb 87.75 i la tercera millor puntuació ha estat per a la japonesa Haruna Matsumoto amb 84.25
 
Castellet ha comentat després de l’esdeveniment que “en els entrenaments estàvem intentant uns trucs a la part baixa que no sortien així que vam decidir treure un truc més segur i potenciar els difícils com és back side (BS) 9, que sóc l’única en la competició que ho fa i aquí és on m’han valorat. El meu ronda ha estat BS9, front side (FS) 5, BS5, FS7 i FS3 que era una ronda amb la qual m’he ficat 5a de cara a les finals “.
 
La rider de Sabadell s’ha mostrat satisfeta i ha explicat que “sobre el paper era una ronda en què assegurava la passada però sempre queda molt en mans dels jutges i després d’aquesta puntuació de 71,5 és quan he valorat què canviar de cara a la segona ronda per aconseguir una millora de punts. A la segona tocava passar el 5 a 9 amunt i el 3 a 7 sota. Al final a la part alta tot bé i en l’últim truc de la baixa no he arribat al 7. És un truc que generalment em surt, encara que no és fàcil ja que requereix paciència i començar a rotar quan ja estàs en l’aire. He anticipat massa i al final no ho he planxa, però havia d’arriscar per aconseguir millorar la puntuació de la 1a. En definitiva, l’estratègia ha estat bona ja que amb la ronda inicial ja m’he guanyat el pas a la final tot i no acabar la 2a ronda “.
 
Efectivament, en les classificatòria les riders de halfpipe de realitzar dues rondes que puntuen sis jutges. S’escull la millor puntuació d’una d’elles que s’extreu de la mitjana de les puntuacions de 4 dels jutges deixant fora els que han donat la major i la menor valoració a l’esportista.
 
L’esportista espanyola ha definit el seu pla per a les finals amb “un plantejament totalment diferent per a les rondes de dimarts dia 13. Avui el vent ha estat determinant ja que a mi m’agraden els trucs amb amplitud, però si hi ha vent has de limitar l’altura així que jo ho he notat molt però ho he sabut superar i realment no m’ha perjudicat de manera determinant i em tranquil·litza que per demà la informació meteorològica sembla que dóna menys vent “.
 
Respecte a Chloe Kim, la catalana ha comentat que “a ella li ha sortit molt bé les dues rondes. El grup de favorites per aquests Jocs és força extens per a les finals i en aquest esport depèn molt del dia que tinguis i les condicions segons els trucs previstos “.
 
Rspecto a la joventut d’algunes competidores com és el cas de l’americana Kim de 17 anys Castellet ha explicat que “pot ser un avantatge en algun moment, però també en el meu cas i tenint en compte que són els meus quarts Jocs crec que l’experiència és important. Actualment, per exemple, hi ha trucs que jo faig que Kim no els planxa pel que, si bé és cert que ha fet una gran classificatòria, demà tindrà molta competència perquè avui moltes de nosaltres no hem tret els nostres millors trucs “.
 
Per a la esportista de la RFEDI “la joventut o veterania no és determinant en aquest esport, crec que és l’enfocament personal que li donis. A mi, per exemple, el vent d’avui no em molestava perquè sabia que podia adaptar el meu ronda a aquestes condicions. Amb l’experiència he après que a la muntanya has d’adaptar-se a condicions canviants sempre i això m’ajuda a entendre la neu “.
 
Com a detall ha comentat que “el casc que porto en aquests Jocs és molt particular i ple de les frases que m’han enviat a través de RRSS molta gent i jo vaig prometre que les escriuria al casc, però m’han arribat més de 500 així que he escrit les que més m’agradaven i la resta les porto gravades en un xip adhesiu que porto en un lateral. ‘Em van enviar moltes més de les que imaginava! “.
 
En les finals del dimarts 13 de febrer que començaran a les 10 h a Corea (2 h de la matinada a Espanya) participaran les 12 millors esportistes classificades aquest dilluns. La prova consistirà en 3 rondes, puntuades amb el mateix sistema que en les classificatòries, i la classificació final es donarà després de seleccionar la millor puntuació de cada rider en el seu millor ronda de les 3 disputades.
 
El PyeongChang Halfpipe, que així es diu, té una longitud de 150 m una amplada màxima de 26 m, una inclinació de 18º, una alçada interna de 5 m amb una inclinació màxima dels laterals de 82º.

Foto: Nacho Casares-COE